vliegreis

vliegreis: 10 praktische tips & nuttige informatie

Online boeken

Dankzij het internet is het mogelijk vanuit je luie stoel de verschillende prijzen voor verschillende vluchten met elkaar te vergelijken en uiteindelijk een vliegreis te boeken. Heb je een reisbestemming voor ogen en je reisplan bepaald? Regel dan zo snel mogelijk je ticket. Het merendeel van de vliegmaatschappijen geeft korting op vluchten die meer dan drie weken voor het vertrek zijn geboekt. Vooral bij prijsvechters kun je hieruit veel voordeel halen. Je vindt de goedkoopste vliegtickets bij grote internetaanbieders. Zoek met de zoekmachine op: goedkope tickets. Er zijn ook bepaalde websites die het vergelijken voor je doen.

Over het algemeen zijn vliegtickets iets goedkoper wanneer je ze boekt via het internet. Dit is echter niet altijd zo. Het kan namelijk zijn dat een reisbureau speciale actietarieven heeft geregeld met een luchtvaartmaatschappij. Het is redelijk veilig tickets te bestellen via het internet, vooral wanneer het grote aanbieders betreffen. Sommige luchtvaartmaatschappijen (Happytravel, Easyjet) zijn er op ingesteld om op het allerlaatste moment (enkele dagen voor vertrek) nog tickets via het internet aan te bieden. Via internet kun je naar leuke last minute reizen speuren. Beslis eerst welke reisbestemming je voorkeur heeft. Ga dan zoeken naar aanbieders van last minute reizen en vergelijk bestemming, prijs en verblijf. Betrouwbare organisaties zijn aangesloten bij SGR, ANVR of IATA.

Veel maatschappijen werken met een E-ticket, zeker als het om een online boeking gaat. Een E-ticket is een elektronisch ticket en bevindt zich in een elektronische database van de vliegmaatschappij. Het E-ticket wordt na betaling naar het opgegeven email adres gestuurd. Je kunt het E-ticket uitprinten en samen met een geldig paspoort overhandigen aan de incheckbalie. Hier ontvang je vervolgens je instapkaart. Een E-ticket heeft als voordeel dat je hem opnieuw uit kunt printen bij verlies of diefstal.

Goedkoop vliegen

Er zijn een aantal manieren om te profiteren van voordelige vluchten. Hieronder hebben wij wat handige tips op een rijtje gezet:

  • Reserveer zo vroeg mogelijk

    Last minute reizen zijn tegenwoordig amper nog goedkoop te noemen, wanneer het niet een combinatie van vliegreis en hotel betreft. Wanneer je uitsluitend een ticket wilt, zonder hotel, kun je beter ruim van tevoren reserveren. Dit geldt helemaal voor verre bestemmingen. Reserveer je vlucht ten minste twee tot drie maanden van tevoren. Ben je van plan in een periode tijdens de schoolvakantie te vliegen, doe je er verstandig aan minimaal vier maanden van te voren te reserveren voor een zo laag mogelijke prijs. Je hebt dan nog ruim de tijd om tarieven van verschillende vliegmaatschappijen met elkaar te vergelijken. De eerste stoelen gaan vaak tegen een lage prijs weg.
  • Toch last minute boeken

    Ben je flexibel in je vertrekdatum, reisbestemming, en kun je op ieder moment vertrekken, dan kan een last minute aanbod eventueel wel goed uitpakken voor je. Er zijn echter bepaalde periodes in het jaar dat er geen goedkope lastminute te realiseren is. Dit zijn bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie, kerstvakantie of de periode in het hoogseizoen.
  • Boek op bepaalde dagen

    Vliegtickets zijn voordelig als je op een dinsdag, woensdag of donderdag vertrekt. Het is gebleken dat een vliegticket waarin een overnachting op zaterdag of zondag is ingesloten, goedkoper is dan een ticket voor een doordeweekse vakantie. Zo is een weekendtrip het voordeligst wanneer je op een donderdag vertrekt en op een zondag terug vliegt.
  • Vergelijk prijzen via internet

    Via internet kun je veel tarieven van vliegmaatschappijen met elkaar vergelijken. Reserveer liever direct via de vliegmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen bieden op de eigen website ook regelmatig goedkope tickets aan. Reisbureaus berekenen vaak extra kosten, zoals boekingskosten of klaarlegkosten. Prijzen voor tickets kunnen per dag verschillen. Doe hier je voordeel mee en bekijk het aanbod van de verschillende maatschappijen per dag.
  • Kies een goedkoop vliegveld

    Het kan in de vliegkosten schelen wanneer je voor een klein vliegveld kiest. Vaak is de luchthavenbelasting op een klein vliegveld lager. Goedkope luchtvaartmaatschappijen gebruiken vaak kleine vliegvelden als Eindhoven Airport, Rotterdam Airport of Maastricht. Neem in de berekening echter wel de reiskosten naar dit vliegveld in de prijs mee, om te bepalen of je in het eindsaldo nog steeds goedkoper uitkomt.
  • Goedkope vliegtuigmaatschappijen

    Een aantal goedkope vliegtuigmaatschappijen vliegen tegen zogenaamde bodemprijzen. Het zijn vaak vluchten die gebruik maken van kleine vliegvelden. Er worden aan boord geen maaltijden verstrekt en soms moet je een toeslag voor je koffer betalen. Het is verstandig om bij deze goedkope vluchten de voorwaarden nog eens goed door te lezen.

Bagage

Wanneer je met het vliegtuig reist, krijg je te maken met bepaalde regels betreffende de bagage. Er zijn richtlijnen en regels omtrent afmetingen, gewicht en inhoud van de bagage.

Vliegtuigmaatschappijen staan toe dat je één stuk handbagage meeneemt in het vliegtuig. De handbagage moet in het bagagerek kunnen worden geplaatst. De toegestane afmetingen kunnen daarom per maatschappij verschillen. Soms wordt een tweede handbagage ook wel getolereerd. Dit kan dan een kleine handtas betreffen, die onder de zitplaats gelegd kan worden. Laptops mogen ook mee als handbagage, maar moeten apart worden aangeboden bij de bagagecontrole. Het maximum gewicht voor de handbagage is 6 kilo. Voor rolstoelgebruikers is een opvouwbare rolstoel met twee krukken in de passagiersruimte meestal wel toegestaan.

De inhoud van de handbagage wordt altijd gecontroleerd. Producten die bestaan uit vloeistoffen, spuitbussen en gels mogen beperkt worden meegenomen. Vaste regel (die voor iedere maatschappij geldt) is een maximum van 100 ml per vloeistof, verpakt in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak. De afmeting van deze plastic zak mag 20 bij 15 centimeter zijn of een maximum van totaal 1 liter hebben. Wanneer je taxfree inkopen doet, worden de producten in een aparte tas verpakt en verzegeld. De verzegeling mag niet verbroken worden tot de eindbestemming.

Voor de gewone bagage gelden ook regels en beperkingen. Omdat deze regels per vliegtuigmaatschappij kunnen verschillen, is het raadzaam de website van de vliegtuigmaatschappij waarmee gereisd gaat worden te raadplegen. Wanneer je het maximum gewicht overschrijdt, kun je de bagage tegen betaling wel meenemen. Het extra tarief gaat per kilo.

Zorg dat je bagage goed is afgesloten. Bagage wordt meestal handmatig geladen en gelost. Dit laden en lossen gebeurt over het algemeen niet erg subtiel. Wanneer je koffer niet tegen een stootje kan, of opengaat tijdens het transport, dan komt dat voor eigen rekening. Doe daarom ook geen breekbare zaken in de koffer. Kun je er niet omheen een breekbaar object mee te nemen, dat niet in de handbagage past, dan moet je dit melden bij de incheck balie. Er bestaat namelijk een speciale procedure voor het meenemen van zeer breekbare bagage. De bijkomende kosten hiervoor zijn echter zo hoog, dat het vaak al de kosten van je eigen ticket overstijgt.

Zwanger en vliegen

Wanneer je zwanger bent en gebruik wilt maken van een reis met het vliegtuig, gelden hier enkele regels voor. Het kan per maatschappij verschillen, maar veel maatschappijen laten een zwangere vrouw aan boord tot een zwangerschap van 37 weken. Wanneer de vrouw zwanger is van een meerling, wordt er een grens gesteld van 32 weken. Veel maatschappijen vragen bij een zwangerschap tussen de 32 en 37 weken een doktersverklaring, waaruit blijkt dat de vrouw mag vliegen. Tevens zal er een verklaring moeten worden ondertekend die de maatschappij vrijwaart van eventuele complicaties tijdens de reis. Kijk ook niet vreemd op wanneer er door de vliegmaatschappij gevraagd wordt naar een zwangerschapsverklaring van de arts of verloskundige waarin vermeld wordt hoever je zwangerschap gevorderd is.

Wanneer je zwanger bent en je wilt voor de geboorte nog genieten van een vakantie, dan is het tweede trimester de meest veilige periode om het vliegtuig te nemen. De kans op een vroeggeboorte of miskraam is in de periode het kleinst. Vraag om een stoel bij het gangpad. Je hebt hier iets meer beenruimte en je kunt zo nu en dan even gaan staan en eventueel een stukje lopen. Dit is ter voorkoming van trombosevorming in de bloedvaten, waarop je als zwangere vrouw nu eenmaal een verhoogd risico hebt. Lukt het niet een stoel aan het gangpad te krijgen, doe dan kleine oefeningen tijdens de reis in je stoel. Til je voeten een stukje op en beweeg ze in een cirkel. Zet je hielen op de grond en duw je tenen omhoog. Doet dit tien keer en laat dan je tenen op de grond, terwijl je de hielen omhoog duwt.

Vliegen met kinderen

Het komt steeds vaker voor dat men met het hele gezin per vliegtuig naar een bestemming reist. Kinderen kunnen al heel jong in het vliegtuig worden meegenomen. Er gelden bij de meeste vliegtuigmaatschappijen speciale tarieven voor kinderen. Voor een kind onder de twee jaar geldt vaak een tarief van nog geen 10% van de prijs van een ticket. Je krijgt dan geen stoel voor het kind, wat betekent dat je het kind de hele reis op schoot hebt. Voor kinderen tussen 2 en 12 jaar betaal je meestal maar de helft van de prijs van een normaal ticket.

Het valt niet mee kinderen rustig te houden tijdens een vliegreis. Kinderen raken al snel verveeld. De ruimte om zich te bewegen is krap en er valt weinig voor ze te beleven. Zorg er daarom voor dat je in de handbagage wat zaken meeneemt om ze gedurende de reis af te leiden. Neem iets mee waarvan je weet dat je kind er wat langere tijd in geïnteresseerd is. Het heeft geen zin om een tekenblok met potloden mee te nemen als je weet dat je dochter of zoon niet van tekenen houdt. Kinderen kunnen tijdens het stijgen of landen last krijgen van hun oren. Het helpt om ze iets te drinken of iets om op te kauwen te geven.

Het is verstandig bij vliegmaatschappijen te informeren naar de kindvriendelijkheid. Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn wat meer op kinderen ingesteld dan andere. Is er bijvoorbeeld een verschoningsplank aanwezig en kun je er een kindermaaltijd krijgen? Bij langere vluchten is het vaak mogelijk om een speciaal bedje te reserveren. Bij verre bestemmingen is het noodzakelijk dat het vliegtuig is ingesteld op kinderen, anders kan het nog wel eens een uitputtende reis voor jou, je kinderen en je medepassagiers worden. Beperk daarom de reisduur naar een vakantiebestemming indien mogelijk. Een lange reis is voor kleine kinderen behoorlijk inspannend.

Jetlag

Een jetlag ontstaat wanneer je biologische klok (die het dag- en nachtritme regelt) verstoord is geraakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het passeren van een aantal tijdzones bij een lange vlucht. Het komt vooral voor bij vliegreizen in oostelijke richting. Je herkent een jetlag aan vermoeidheid, verwarring, prikkelbaarheid, hoofdpijn, geen trek hebben in eten op bepaalde tijden en slaapproblemen. Soms duurt het enkele dagen voordat je weer gewend bent aan de plaatselijke tijd.

Je kunt de gevolgen van een jetlag enigszins beperken. Vermijd een aantal dagen voor de vlucht stress. Probeer daarom voldoende te slapen en regelmatig te bewegen, zodat je fit in het vliegtuig stapt. Wanneer je mindere weerstand hebt (door verkoudheid of griep), zul je sneller last krijgen van jetlagsymptomen. Drink voldoende tijdens de vlucht. Gebruik hiervoor liever geen alcohol, thee of koffie. Het lichaam droogt door gebruik van alcohol en cafeïne in het vliegtuig sneller uit. Het helpt je benen af en toe te strekken en wat beweging met de benen en voeten te maken. Ideaal is een tussenlanding. Maak gebruik van de gelegenheid om een wandelingetje te maken. Draag tijdens de vlucht comfortabele kleding en makkelijk zittende schoenen. Het valt misschien niet mee, maar probeer tijdens de vlucht te slapen. Je kunt gebruik maken van oordopjes en een opblaasbaar kussen. Omdat het nogal koud kan zijn in een vliegtuig, kun je een warme jas als deken gebruiken. Of je vraagt aan de stewardess of er een deken beschikbaar is. Wanneer je gearriveerd bent op de plaats van bestemming, is het beste je direct aan het plaatselijke ritme aan te passen. Heb je toch erg last van de jetlagverschijnselen, plan dan de eerste twee dagen voldoende rustpauzes in.

Vliegangst

Veel mensen hebben in meerdere of mindere mate last van vliegangst. Soms is die angst zo allesoverheersend dat ze liever nooit in een vliegtuig stappen. Vliegangst kan gaan om hoogtevrees of de angst om opgesloten te zitten in een ruimte waar je niet zomaar uit kunt stappen. Ook kan de oorsprong liggen in de veronderstelling dat vliegen niet veilig is en men vreest dat er een ongeluk zal gaan gebeuren. Daarnaast kan vliegangst ontstaan door een vervelende vliegervaring. Men heeft bijvoorbeeld een vlucht meegemaakt waarin veel hinder werd ondervonden door turbulentie.
Vliegangst kan heel heftig zijn, er kunnen lichamelijke en psychische klachten uit ontstaan. Wanneer je zelf last hebt van vliegangst kun je daar wat aan doen door bijvoorbeeld het volgen van gespecialiseerde trainingen, eventueel ondersteund door psychotherapie. Gaat je dat wat te ver, dan kun je ook de huisarts verzoeken om een angstremmer of een kalmerend middel. Deze kunnen echter wel bijverschijnselen veroorzaken, zoals slaperigheid.

Zorg dat je uitgerust aan de vliegreis begint. Reserveer je vlucht op tijd en zorg dat je ruim op tijd bent op het vliegveld. Zo voorkom je veel onnodige stress en spannende situaties. Gebruik voor en tijdens de vlucht geen koffie, cola, thee, of chocolade. Dit zijn producten die cafeïne bevatten die dezelfde effecten teweeg kunnen brengen als angst: een snellere hartslag, opwinding en trillen. Probeer ontspannende dingen te doen tijdens de vlucht, zoals het lezen van een goed boek of het luisteren naar prettige muziek.
Er zijn speciale boeken die speciaal over vliegangst gaan. Het loont zich eens een dergelijk boek te raadplegen. Op internet vind je ook diverse artikelen die gewijd zijn aan dit onderwerp.

Overboeking/vlucht gemis

Vluchten kunnen door de luchtvaartmaatschappij door uiteenlopende omstandigheden worden geannuleerd of omgeboekt. Ook kun je te maken krijgen met (ernstige) vertragingen. In sommige gevallen kun je hiervoor een vergoeding vragen aan de betreffende luchtvaartmaatschappij. De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging. Voor het uitkeren van een vergoeding mag geen sprake zijn van “buitengewone omstandigheden”. Er zijn verschillende websites waar de gedupeerde reiziger zich kan aanmelden om te bezien of hij/zij in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming voor het ongemak.

Het kan voorkomen dat je een aansluiting mist, omdat het vliegtuig waarin je zit een ernstige vertraging heeft. Wanneer de luchtvaartmaatschappij hierbij verwijtbaar is, kan men op kosten van de luchtvaartmaatschappij een overboeking voor een andere vlucht claimen. Wanneer een volgende vlucht pas een volgende dag vertrekt, kan men met de luchtvaartmaatschappij een regeling voor een overnachting treffen. Dit geldt uiteraard niet wanneer het missen van de aansluiting aan de passagier zelf te wijten is.

Blijkt de vlucht overboekt te zijn, dan zal de luchtvaartmaatschappij eerst proberen een regeling te treffen in de vorm van een overeen te komen compensatie. Soms kan er een alternatief worden aangeboden. Lukt dit alles niet, dan kan men ook een schadevergoeding bij de luchtvaartmaatschappij claimen.

Een luchtvaartmaatschappij kan een vlucht om verschillende redenen annuleren, en de passagier twee weken van tevoren hierover berichten. Soms kan er wordt een alternatieve vlucht worden aangeboden.

Verlies bagage

Het is de nachtmerrie van menig reiziger: je koffer komt maar niet tevoorschijn op de bagageband. Misschien heeft iemand jouw reistas voor de zijne/hare aangezien. Daar sta je dan, zonder je spullen in een ander land. Meldt de situatie direct aan een grondstewardess van de luchtvaartmaatschappij in de aankomsthal. Verzuim dit niet, want als je er niet meteen melding van maakt, kun je het verlies niet verhalen bij de luchtvaartmaatschappij of verzekering. Vraag om een schriftelijk bewijs van de melding.

Wanneer je bagage verloren of beschadigd is geraakt tijdens de vlucht, zal de luchtvaartmaatschappij de schade moeten vergoeden. Vaak wordt een koffer na een aantal uur of na enkele dagen toch teruggevonden. Je mag een vergoeding vragen voor het ongemak. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden echter uit eigen beweging al een pakket of vergoeding aan.

Heb je een reisverzekering afgesloten, dan kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor vergoeding van de aanschaf van vervangende kleding en toiletartikelen, wanneer je de bagage tijdens je reis op een andere manier bent kwijtgeraakt. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden. Hierin staat vermeld op welke wijze je het verlies kunt verhalen. De verzekeringsmaatschappij zal in ieder geval een bewijs van de melding van de vermissing willen zien. Bewaar ook de bonnen van de aanschaf van de diverse spullen goed. Je zult ze voor de uitbetaling moeten kunnen overleggen. Koop alleen spullen die je echt nodig hebt. Je weet immers op dat moment niet of vergoeding zal plaatsvinden. Het kan namelijk ook gebeuren dat je koffer uiteindelijk toch gevonden wordt. Je kunt je verzekeraar vanuit je bestemming alvast inlichten over de vermissing. De claim zal in de meeste gevallen echter pas behandeld worden als je terug komt van je reisbestemming.

Praktische kleine tips

Tenslotte zijn er nog wat kleine tips die erg handig kunnen zijn om te weten voordat je een vliegreis boekt.

  • Let op vermelding naam bij reservering

    Wanneer je een ticket boekt moet je er voor zorgen dat de naam die je opgeeft gelijk is aan de naam die in het identiteitsbewijs staat. Komt de naam niet overeen, omdat bijvoorbeeld in het paspoort alleen melding is gemaakt van de meisjesnaam, dan kunnen er problemen bij het inchecken ontstaan.
  • Extra beenruimte

    Wanneer je groot bent en lange benen hebt is het handig om een stoel met meer beenruimte te reserveren. Vraag bij de incheckbalie naar een stoel aan het gangpad of naast een nooduitgang. Zorg dat je er vroeg bij bent, anders zijn er anderen je al voor geweest.
  • Alcohol

    Het effect van een glas alcohol is in de lucht drie keer zo hoog. Alcohol droogt het lichaam sneller uit. Een drankje moet kunnen, maar matigheid is geboden. Dronkenschap aan boord is strafbaar.
  • Koud

    De temperatuur aan boord van een vliegtuig is meestal aan de lage kant. Vooral ’s nachts kan het erg koud zijn. Het is daarom niet onverstandig een vest of trui mee in het vliegtuig mee te nemen.
  • Roken

    Het is verboden te roken op het vliegveld, laat staan in het vliegtuig. Denk niet dat je op het toilet toch stiekem een sigaret kunt opsteken. Je riskeert een boete van maximum € 1000,00.

Tips & Reacties

  • Zoek afleiding

    Heb je echt veel vliegangst? Hou je dan bezig met een boek, krant of tijdschrift. Maar kijk om de 15 min uit het raam, dan zie je nog dat je op het vliegtuig bent en niet bang hoeft te zijn om te vliegen. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn, dan word alleen maar banger en krijg je veel meer vliegangst!
    Tip van mariami op 29 augustus 2010

Deel je eigen tip over vliegreis

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!